Een nieuwe radiator plaatsen; een stappenplan
Een nieuwe radiator aansluiten doe je waarschijnlijk niet elk jaar. Grote kans dus dat je niet weet waar je moet beginnen. Daarom hebben wij een stappenplan geschreven om je op weg te helpen naar de perfecte nieuwe radiator voor in jouw huis. Van het kiezen van de juiste radiator tot het plaatsen van die nieuwe radiator. Met onderstaand stappenplan helpen we je door alle stappen heen.
Ga naar de volgende onderdelen
Stap A: een nieuwe radiator kiezen
Stap B: de oude radiator loskoppelen en verwijderen
Stap C: de nieuwe radiator plaatsen
Stap A – een nieuwe radiator kiezen
Capaciteit verwarming berekenen
Het installeren van een radiator begint bij het kiezen van de juiste nieuwe radiator. Radiatoren verschillen in de hoeveelheid warmte die ze afgeven. Hoe meer vermogen (of capaciteit) de radiator heeft, hoe groter de warmteafgifte. Hoeveel vermogen jouw radiator nodig heeft, is afhankelijk van de ruimte waarin je de radiator gaat plaatsen. Hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen je nodig hebt. Ook de gewenste temperatuur in die ruimte is van belang: in de badkamer geven we bijvoorbeeld vaak de voorkeur aan een hogere temperatuur dan in onze slaapkamer.
Hoeveel Watt heeft jouw radiator nodig?
Afmetingen ruimte?
Type ruimte?
Geïsoleerde ruimte?
Soorten radiatoren
Als je weet hoeveel vermogen jouw nieuwe radiator nodig heeft, kun je de verschillende soorten gaan bekijken. Bij Sanitairwinkel heb je keuze uit een handdoekradiator, paneelradiator, designradiator of elektrische radiator.
- Verschillende designs, kleuren en formaten
- Ideaal voor het verwarmen van handdoeken
- Perfect in combinatie met vloerverwarming
- Verschillende designs, kleuren en formaten
- Ook geschikt voor de hal, woonkamer of keuken
- Meer vermogen dan handdoekradiatoren
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Een prachtige toevoeging aan het interieur | Minder vermogen dan paneelradiatoren |
Een handdoekradiator is ideaal om handdoeken aan te drogen | Vaak wat duurder in aanschaf |
Veel keuze in design, structuur en kleur |
- Ideaal voor onder de vensterbank
- Verschillende kleuren en designs
- Zeer geschikt voor het verwarmen van grote ruimtes
- Verschillende kleuren en designs
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Meer vermogen dan designradiatoren | Minder keuze in design en kleur |
Vaak goedkoper in aanschaf | Niet geschikt om handdoeken aan te hangen, gebruik daarvoor een handdoekbeugel. |
Gemakkelijk te plaatsen in verschillende ruimtes en plekken in huis |
- Wanneer er geen aansluiting voor de centrale verwarming is voorzien
- Verschillende kleuren en designs
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Warmt snel op | Hoog energieverbruik |
Flexibel te monteren | Relatief weinig vermogen |
Eenvoudig te installeren | |
Zeer milieuvriendelijk |
TIPS
- Een elektrische radiator met klokthermostaat zorgt ervoor dat jouw badkamer op elk gewenst tijdstip lekker warm is.
- Je oude radiator ombouwen tot elektrische radiator? Dat kan met een verwarmingselement. Deze draai je onderin je radiator, waarna je de radiator vult met thermische olie. Vervolgens steek je de stekker in het stopcontact en is jouw elektrische radiator klaar voor gebruik! Let er wel op dat de capaciteit van het element de capaciteit van je radiator niet overschrijdt.
Stap B – de oude radiator loskoppelen en verwijderen
Voordat de nieuwe radiator geplaatst kan worden, moet je het oude model loskoppelen. Het belangrijkste daarbij is dat je het water uit de radiator laat lopen. Om een radiator te demonteren, heb je het volgende gereedschap nodig:
- Steeksleutel
- Inbussleutel
- Ontluchtingssleutel
- Emmer
- Schroevendraaier
Stappenplan voorbereiding op verwarming aansluiten
STAP 1: Ketel uitschakelen
Trek de stekker bij de ketel uit het stopcontact om de CV-installatie uit te schakelen. Wacht tot het water onder de 40 graden Celsius is gezakt.
STAP 2: Opendraaien radiatorkranen
Draai alle radiatorkranen open van alle radiatoren die hoger en gelijk hangen aan de radiator die je los wil koppelen. Je draait de kraan open door tegen de klok in te draaien.
STAP 3: Vulslang koppelen
Als de radiator die je los wilt koppelen zich op de laagste verdieping van het huis bevindt, monteer je een vulslang op de vul- en aftapkraan. Vervolgens draai je deze aftapkraan open. Als de betreffende radiator op een hoger punt in huis zit, zet je een slang op één van de radiatoren op de laagste verdieping van het huis.
STAP 4: Aftapkraan opendraaien
Draai met een ontluchtingssleutel de aftapkraan open en laat het water uit de installatie stromen. Zodra het water wat langzamer begint te stromen, draai je op de bovenste verdieping van het huis een ontluchter open.
STAP 5: Aftapper
Draai de aftapper open van de radiator die je wilt vervangen. Laat het water eruit stromen en draai ‘m vervolgens weer dicht.
STAP 6: Ontkoppelen aan- en afvoerleidingen
Draai met een sleutel de aan- en afvoerleidingen en de kraan van de radiator los. Schroef de beugels los en vang het eventuele restwater op. Let op: dit water kan vuil en zwart zijn. Vervolgens kun je de radiator van de muur halen.
Stap C – de nieuwe radiator plaatsen
Als de oude radiator van de muur is, kun je het nieuwe model plaatsen! Voor het aansluiten van een nieuwe radiator heb je een aansluitset of aansluitblok nodig. Wij raden het volgende aan bij het installeren van je nieuwe radiator:
- Plaats de radiator op anderhalve meter van de douchekop om condens en roest te voorkomen.
- De radiator moet altijd op de koudste plek in de badkamer hangen. Denk aan onder een raam of aan een buitenmuur.
- Houd aan de boven- en onderzijde van de radiator ten minste 10 cm vrij. Zorg er ook voor dat de radiator minimaal 5 cm vrij van de wand hangt. Dit zorgt ervoor dat er een betere luchtcirculatie langs de verwarming mogelijk is.
- Het is verstandig om een wat grotere ruimte met meerdere radiatoren te verwarmen, dat zorgt voor een betere spreiding van de warmte.
- Wanneer een verwarmingspijp door een muur heen moet zorg er dan voor dat het gat wat ruimer is dan de grootte van de pijp. Dat voorkomt een tikkende verwarming door het krimpen en uitzetten van de pijp.
Aansluiting radiator
Wanneer je een radiator bekijkt zie je vier aansluitpunten:
- Een aansluitpunt voor een kraan, dit kan ook een thermostaatkraan zijn, dit is ook gelijk de aanvoer;
- Een aansluitpunt voor het ontluchtingskraantje;
- Een aansluitpunt om water af te tappen;
- Een aansluitpunt voor de afvoer.
Een radiator wordt aangesloten op de wateraanvoer. Deze aanvoer kan op verschillende plekken in de badkamer zitten en is bepalend voor welke aansluiting je radiator nodig heeft. De meest gangbare aansluitingen zijn links/rechts/onder en midden/onder. Dit geeft aan waar het water de radiator binnenkomt en weer naar buiten gaat. Je hebt daarbij keuze uit een haaks of recht model. Als de aanvoer uit de muur komt, heb je een haaks model nodig. Als de wateraanvoer uit de vloer komt, is er een recht aansluitblok nodig. In oudere huizen komt de afvoer soms uit het plafond, waardoor de radiator niet goed opwarmt. Warme lucht stijgt op, dus met een afvoer uit het plafond warmen alleen de bovenste buizen van de radiator op. Met een afvoer uit het plafond heb je daarom een stromingsbuis nodig. Dit is een soort pin die je in de meest linkse of rechtse buis van de radiator plaatst. De stromingsbuis dwingt het water naar beneden te gaan, zodat het niet direct opstijgt en dus wel de hele radiator verwarmt. Tip: aansluitblokken zijn in verschillende kleuren beschikbaar, dus match de kleur van het blok met de kleur van je nieuwe radiator!
Montage radiator
Is jouw nieuwe radiator hetzelfde type als de oude? Dan kunnen de aansluitingen van de oude radiator worden overgezet naar het nieuwe exemplaar. In dat geval kun je dus ook de oude bevestiging gebruiken. Bij een ander type radiator moeten nieuwe beugels op de muur gemonteerd worden, met pluggen en zware schroeven. Klinkt dit allemaal al erg ingewikkeld? Dan is het misschien verstandig om de installatie over te laten aan een specialist.Stappenplan nieuwe radiator plaatsen
STAP 1: Bevestiging radiatorbeugels
Bevestig de radiator-beugels waterpas aan de muur. Zorg ervoor dat er aan de boven en onderzijde van de radiator ten minste 10 cm vrije ruimte is. De radiator moet ook minimaal 5 cm vrij van de wand hangen. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie langs de verwarming.
STAP 2: Ontluchtings- en aftapkraantje
Bevestig het ontluchtingskraantje en het aftapkraantje. Het schroefdraad moet in tegengestelde richting met teflontape beplakt worden voor een waterdichte afsluiting.
LET OP: De aanvoer (het hoogste punt) en de afvoer (het laagste punt) moeten de langst mogelijke weg door de radiator afleggen. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld links boven de aanvoer bevestigt en rechts onder de afvoer. Bevestig de aanvoer niet rechts boven met rechts onder de afvoer, omdat dit maar een korte route is.
STAP 3: Thermostaatkraan en afvoer
Bevestig de kraan of thermostaatkraan en de afvoerverbinding op de radiator. Wikkel ook hier de schroefdraad in tegengestelde richting met teflontape in om lekkage te voorkomen.
STAP 4: Ringleiding
Zorg dat je een aftakking van de ringleiding naar de radiator maakt. Neem de kortste weg naar de radiator, met zo min mogelijk bochten. En bevestig deze leiding met beugels aan de muur. De afstand tussen de beugels mag maximaal 1,2 meter zijn.
Om bochten naar de radiator te maken, is een buigtang vereist. Deze kun je meestal wel ergens huren. Om de leidingen in te korten is een pijpensnijder nodig. Dan ben je ervan verzekerd dat de pijp recht is ingekort. Wanneer de pijp niet recht is ingekort kan dit leiden tot lekkage.
STAP 5: Aan- en afvoer
Bevestig de aanvoer en afvoer/retour aan de verwarming met behulp van knelfittingen. Plaats de moer en de knelring over de leiding. Zorg dat de moer stevig aangedraaid is.
STAP 6: Systeem met water vullen
Wanneer alles correct is aangesloten, kun je het systeem met water vullen. Het wordt aangeraden het bijvullen of afvullen te doen met zijn tweeën. Draai de radiatorkranen open en sluit de ontluchters. Zet druk op de leidingen. Op de manometer kun je de druk bijhouden. Vul de installatie tot circa 1.7 bar en draai vervolgens alle kranen weer dicht. Ontlucht de radiator die zich op het hoogste punt in huis bevindt. Draai de ontluchter open totdat er water uitkomt en sluit hem daarna weer. Controleer de druk. Is deze te laag? Vul de druk dan weer bij tot circa 1.7 bar. Herhaal deze stap totdat de radiatoren geen borrelend geluid meer maken. Steek de stekker van de ketel in het stopcontact en je nieuwe radiator is klaar voor gebruik!
STAP 7: Juiste druk
Wanneer de drukmeter van de ketel een druk van 1,5 tot 2 bar aangeeft, dien je de watertoevoer te sluiten.
STAP 8: Ontluchten van radiatoren na aansluiten
Zorg dat alle radiatoren, die zijn aangesloten, worden ontlucht.
STAP 9: Controle
Controleer nog eens of de drukmeter van de ketel een druk van 1,5 tot 2 bar aangeeft. Wanneer dit niet het geval is dien je de radiator nog eens bij te vullen en het systeem te ontluchten.
STAP 10: Afwerking
Als laatste kunnen alle plaatsen waar een leiding door de muur of het plafond heen komt, afgewerkt worden met een kunststof rozet.
Wattage radiator berekenen
Een radiator moet hitte afgeven anders heeft deze geen nut. Het is verstandig goed te berekenen welk vermogen je minimaal nodig hebt. Zo voorkom je koude ruimtes en te hoge stookkosten. Lees hier alles over het berekenen van de capaciteit van je radiator.
Radiator kopen
Bij de aanschaf van een radiator komt veel kijken. Naast de visuele aspecten als kleur, vorm en mogelijke accessoires is het vooral van belang te kijken naar de functionaliteit. Voor een bijverwarming kunt u bijvoorbeeld kiezen voor elektrische verwarming, maar voor plaatsing onder ramen is het verstandig een niet te hoge radiator te nemen. Voor de badkamer is een handdoekradiator erg praktisch, terwijl tegenwoordig ook vloerverwarming ook niet meer weg te denken is.
Bekijk het aanbod radiatoren van Sanitairwinkel