Tegelpatronen – van visgraat tot kruisverband – Wat kies jij voor jouw badkamer?
Je hebt een prachtige tegel gevonden, maar nu moet deze nog worden geplaatst. Welk legpatroon ga je toepassen in jouw badkamer of toilet? Je kunt voor een simpel kruisverband gaan, maar je kunt je ook helemaal uitleven met een bijzonder patroon zoals de visgraat. Hieronder zie je alle mogelijkheden en inspiratie voor het legverband van jouw badkamertegels.
Tegelverbanden
KRUIS- OF VOLSTEENVERBAND
GESCHIKT VOOR:
Vierkante of rechthoekige tegels
Bij dit tegelverband plaats je de tegels recht boven en naast elkaar. Hierdoor vormen de voegen een kruis. Dit legpatroon heeft een rustig effect en is toe te passen bij heel veel verschillende tegels. Van grote 120x120cm tegels tot kleine ‘kitkat’-mozaïektegels. Ideaal om de vierkante Friese witjes of Marokkaanse ‘zellige’ tegels mee te plaatsen. Maar een andere moderne keuze is om langwerpige tegels staand te plaatsen in dit legverband. Hierdoor lijkt je badkamer of toilet een stuk hoger dan hij eigenlijk is.
DIAGONAAL- OF RUITVERBAND
GESCHIKT VOOR:
Vierkante of geruite tegels
Net als bij het kruisverband vormen de voegen een kruis. Alleen bij dit legpatroon zijn de tegels schuin geplaatst. Dit geeft een speels effect aan badkamer of toilet. Leuk om in een mooie kleur toe te passen als accenttegel in bijvoorbeeld de doucheruimte, nis of achter toilet of wastafel. Dit legverband staat het leukst bij kleinere tegels, maar is ook goed mogelijk met grotere vierkante tegels.
HALFSTEENVERBAND
GESCHIKT VOOR:
Vierkante of rechthoekige tegels
Dit is een traditioneel legpatroon voor tegels, waarbij de volgende rij tegels halverwege de vorige tegel begint. Dit patroon wordt ook vaak toegepast bij gemetselde muren. De halfsteensverband oogt rustig, maar heeft een subtiel speels effect. Je kunt hem ook staand toepassen in de badkamer voor een moderne twist. Hiervoor kun je rechthoekige of vierkante tegels gebruiken. Voor het duidelijkste effect gebruik je hier kleinere tegels voor.
KWARTSTEENVERBAND
GESCHIKT VOOR:
Rechthoekige of vierkante tegels
Lijkt op het halfsteensverband, maar bij kwartsteenverband begint de volgende rij niet halverwege de vorige rij tegels, maar vanaf een kwart van de tegel. Dit geeft een net iets speelser effect dan de halfsteensverband. Jouw badkamer blijft rustig ogen, maar is ook net iets spannender.
BLOKVERBAND
GESCHIKT VOOR:
Rechthoekige tegels
In dit legpatroon worden meerdere tegels gegroepeerd tot een vierkant. Hiervoor kun je kleinere rechthoekige tegels gebruiken. Daarna worden deze om en om horizontaal en verticaal geplaatst. Zo lijkt het haast alsof de tegels in elkaar zijn geweven. Dit geeft een mooi strak modern effect aan jouw badkamer of toilet.
VISGRAAT
GESCHIKT VOOR:
Lange rechthoekige tegels
De rechthoekige tegels worden in dit legpatroon in een hoek van 45 graden op elkaar geplaatst. Dit zorgt voor een zigzag-patroon. Visgraat oogt drukker dan bijvoorbeeld een halfsteensverband, maar het zorgt daardoor voor een echte eyecatcher aan de muur in jouw badkamer. Geef de voeg een contrasterende kleur om het visgraat-effect extra te benadrukken. Of kies voor een bijpassende voegkleur om het geheel iets subtieler te maken.
ELLEBOOGVERBAND
GESCHIKT VOOR:
Lange rechthoekige tegels
Lijkt op visgraat, maar is een kwartslag gedraaid. De rechthoekige tegels worden horizontaal en verticaal geplaatst in plaats van diagonaal. Dit geeft een iets strakker effect dan visgraat, maar zorgt nog wel voor een speelse uitstraling.
HONGAARSE PUNT
GESCHIKT VOOR:
Lange tegels met punt in een hoek van 45 of 60 graden
Dit legpatroon lijkt op de visgraat, maar heeft als verschil dat je hier speciale tegels voor nodig hebt. Deze tegels hebben een schuine hoek van 45 of 60 graden die recht tegen elkaar worden geplaatst. Dit oogt net iets rustiger dan een visgraatvloer of -wand. Deze tegels zijn verkrijgbaar in verschillende houtlook-varianten, of met een marmerlook.
HEXAGON
GESCHIKT VOOR:
Zeshoekige tegels
Sommige tegels komen in een bijzondere vorm waardoor je ze eigenlijk maar op één manier kunt plaatsen. Dit is het geval bij de populaire hexagontegel. Deze past maar op één manier in elkaar. Wat zorgt voor een leuk speels effect in jouw badkamer.
VISSCHUB
GESCHIKT VOOR:
Visschub tegels
Tegels in visschub-vorm kun je recht tegen elkaar aan leggen, zodat alle rondingen mooi in elkaar passen en je het herkenbare visschubpatroon krijgt. Ook leuk is om dit patroon op zijn kop te leggen, met de bolle kant naar beneden.
VISSCHUB GOLFVERBAND
GESCHIKT VOOR:
Visschub tegels
De visschubtegel, ook wel waaier tegel, kan ook in elkaar gedraaid worden geplaatst. Hierdoor ontstaat een golvend effect. Een uniek effect voor badkamer of toilet, met een chique uitstraling.
VISSCHUB DIAGONAAL GOLFVERBAND
GESCHIKT VOOR:
Visschub tegels
Dit legverband is eigenlijk hetzelfde als de visschubtegel in het golvende patroon, maar dan diagonaal. Dit geeft meteen een heel ander effect. Ook een prachtig idee voor badkamer of toilet!
Het effect van tegelpatronen op een ruimte
De keuze van een tegelverband kan een enorm effect hebben op de beleving van de ruimte. Als je de ruimte optisch groter wilt laten lijken ga je voor een grotere tegel in een kruis of volsteenverband. Helemaal met rechthoekige tegels creëer je een ruimtelijke en rustige look. Met de ligging van de tegel kun je een bepaalde richting accentueren. Wil je de ruimte langer laten lijken, ga dan voor plaatsing in de lengte. Wil je juist de ruimte hoger laten lijken? Plaats de tegels dan in de breedte. In kleinere en smallere ruimtes kun je beter niet kiezen voor drukkere tegelverbanden zoals visgraat, ellenboogverband of hexagon. Legpatronen zoals deze doorbreken het ruimtelijke effect. Het voordeel van deze tegelverbanden is wel dat ze sfeerverhogend werken. Voor een maximaal effect met een unieke uitstraling is het een aanrader om tegelpatronen te combineren.
Snijverlies
Bij het berekenen van het juiste aantal tegels is het niet voldoende om eenvoudigweg de exacte oppervlakte te berekenen. Bij het leggen zal er namelijk altijd sprake zijn van een bepaald percentage snijverlies. Hoe kleiner de ruimte, hoe groter het snijverlies procentueel zal zijn. Gemiddeld is het aan te raden om te rekenen op een snijverlies van 10%. Heb je een ruimte met veel schuine delen of worden er ook nissen of koven betegeld? Tel dan nog eens 5% extra. Klassieke legpatronen hebben over het algemeen minder snijverlies dan wildverbanden zoals visgraat, ellenboog, Hongaarse punt of hexagon. In de praktijk kun je beter één vierkante meter teveel bestellen dan één tegel tekort komen. De tegelzetter kan zijn werk dan niet afmaken, maar ook de kleur van bijbestelde tegels kan licht afwijken.
Meer weten over tegelpatronen?
Kom langs in één van onze showrooms om ons tegelaanbod in het echt te bekijken. Graag helpen wij je op een eerlijke en transparante manier met de keuzes voor jouw badkamer of toilet. Maak een afspraak met een van onze adviseurs.
Maak een afspraak