Badkamer radiator

Een badkamerradiator werkt in principe hetzelfde als andere radiatoren, echter zijn ze afgewerkt met een speciale coating die er voor zorgt dat ze bestand zijn tegen vocht. De badkamer is immers een vochtige ruimte en producten horen hier wel tegen te kunnen. Als je uit bad of uit de douche stapt wil je natuurlijk niet in de kou komen te staan. De badkamer radiatoren uit het assortiment van Sanitairwinkel zorgen ervoor dat de badkamer lekker warm wordt en er ook nog eens goed uit blijft zien.

Badkamer verwarmen

Je wil natuurlijk niet zomaar een radiator ophangen in je badkamer. Een verwarming in de badkamer moet aan een aantal kenmerken voldoen, wil het een waardevolle toevoeging zijn. Je moet hierbij denken aan de volgende onderdelen:

  • Ruimtelijk efficiënt: Niet elke badkamer heeft voldoende ruimte om grote radiatoren in op te hangen. Bij een wat kleinere kamer kun je kiezen voor  een verwarming die ruimtelijk efficiënt is. In sommige gevallen is een verticale optie dan het handigst. Let daarbij ook op de plaats van aansluiting.
  • Stijlvol: De ideale badkamer radiator past bij de rest van het interieur van de ruimte. Dit kan zijn door dezelfde kleur te kiezen of om een radiator van een vergelijkbare stijl te plaatsen. Ook een kleinere optie kan in deze behoefte voorzien.
  • Geschikt voor vochtige ruimtes: Wat nog vaak voorkomt, is dat mensen een normale radiator in de badkamer hangen. Hiervoor zijn de meeste ‘normale’ radiatoren echter niet geschikt, waardoor ze al snel gebreken beginnen te vertonen. Let erop dat het echt om een badkamer radiator gaat. Deze kunnen goed tegen vocht.
  • Vermogen: Radiatoren hebben verschillende vermogens. Houdt bij het kiezen van het juiste vermogen rekening met de afmetingen van de badkamer en of deze wel of niet geïsoleerd is.

Soorten badkamer radiatoren

Bij de keuze voor verwarming van de badkamer heb je naast vloerverwarming de keuze tussen paneelradiatoren, designradiatoren en elektrische radiatoren.

Een paneelradiator zijn de meest toegepaste radiatoren. Deze radiatoren zien er strak uit, bestaan uit één of meerdere platen en zijn voorzien van één of meerdere convectie lamellen. Omdat de waterinhoud relatief klein is ten opzichte van de oppervlakte van de radiatoren, hebben paneelradiatoren een snelle warmteafgifte.

Een designradiator is de meest populaire keuze radiator voor de badkamer. Daarbinnen heb je de keuze tussen horizontale, verticale en handdoekradiatoren. In de badkamer zijn met name handdoekradiatoren veelgebruikt. Bij dit type radiator is het mogelijk om je handdoek gemakkelijk eroverheen te hangen. Let op, zodra je meerdere handdoeken over een handdoekradiator hangt, gaat dit te koste van de capaciteit die nog over is om de ruimte te verwarmen.

Een elektrische radiator is in principe een gewone radiator, maar dan op stroom. Het grootste voordeel van een elektrische radiator is de flexibiliteit: waar een stopcontact is, kan er één geplaatst worden. Een elektrische radiator is snel warm en makkelijk wanneer je extra of nieuwe radiatoren in een kamer wil plaatsen!

Raadpleeg voor de installatie van een elektrische radiator altijd een erkend installateur. Met name het radiatorvermogen en de weerstand moeten op een correcte manier worden geconfigureerd voor een optimaal resultaat. Mocht je een elektrische radiator plaatsen naast een deur of raam? Kies dan voor een radiator met open raam detectie.  

Plaatsing van radiatoren in de badkamer

Door alle verschillende soorten en maten radiatoren kun je eigenlijk bijna zelf bepalen waar je de badkamerradiator op wilt hangen. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het ophangen van de radiator. Het is bijvoorbeeld slim om de badkamerradiator op de koudste plek van de badkamer op te hangen. Zo wordt de hele badkamer verwarmd. Dit kan aan een buitenmuur of bij het raam zijn. Daarnaast moet de radiator mimimaal 10 centimeter boven de vloer hangen, 10 centimeter onder het plafond en 5 centimeter van de wand hangen. Op deze manier optimaliseer je de luchtcirculatie en word de ruimte met zo min mogelijk energie helemaal verwarmd.

Tot slot is het aan te bevelen rekening te houden met de aansluiting van de radiator. In ons assortiment vind je radiatoren met een bovenaansluiting, zijaansluiting en onderaansluiting. Daarbij kan de aansluiting links, rechts of in het midden zitten. Indien je kiest voor een andere aansluiting dan de huidige kan het zijn dat met een flexibele buis de aansluiting gemaakt moet worden, of leidingen verlegd moeten worden.

Merken badkamerradiatoren

Sanitairwinkel heeft een ruim assortiment radiatoren van verschillende topmerken zoals bijvoorbeeld Plieger, Vasco, Zehnder en Throne Bathrooms. Kun je de geschikte radiator niet vinden of heb je advies nodig bij het maken van de juiste keuze, dan helpen wij je graag. Je kunt vrijblijvend onze showrooms bezoeken waar enkele badkamerradiatoren aanwezig zijn of je kunt contact met ons opnemen per mail of telefoon.

Vermogen radiator berekenen

Omdat de hitteafgifte de primaire reden is om een badkamerradiator aan te schaffen is het verstandig om vooraf het benodigde vermogen van de radiator te bereken. Wij bieden je daar diverse hulpmiddelen voor of doen dit graag voor je.

Hoeveel Watt heeft u nodig voor uw radiator?

Afmetingen ruimte?

Type ruimte?

Geïsoleerde ruimte?

Vul alle velden in.

Hier kun je meer informatie vinden over het berekenen van het radiatorvermogen.

Enkele voorbeelden uit ons assortiment badkamer radiatoren staan hieronder: