Wastafels

Een wastafel is een belangrijk onderdeel bij het begin en het eind van de dag. Je poetst er je tanden, wast je gezicht en maakt je klaar voor een nieuwe dag of om naar bed te gaan. Het is daarom belangrijk een weloverwogen keuze te maken betreft je nieuwe wastafel of waskom. Vind je het lastig om te kiezen tussen design en praktisch nut? Onze wastafels zijn mooi én praktisch!

Populaire Wastafels

Wastafels

De juiste wastafel is essentieel voor het comfort van jouw badkamer. En bepalend voor de stijl in de badkamer. Bij het kiezen van een wastafel zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Lees hieronder daarom alles wat je moet weten over de aanschaf van een wastafel!

Naast standaard wastafels hebben we ook een uitgebreid assortiment aan fonteinen, ideaal voor in een kleine ruimte als een toilet. Ben je op zoek bent naar een gootsteen voor bijvoorbeeld in de werkplaats, schuur of kelder. Kortom, een wastafel die praktisch is en tegen een stootje kan: bekijk hier ons assortiment gootstenen.

Soorten wastafels

Er bestaan verschillende soorten wastafels. Elke soort wastafel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bovendien is niet elke soort wastafel geschikt voor elke badkamer. Wastafels zijn over het algemeen in te delen in twee categorieën: een meubelwastafel of een standaard wastafel.

    1. Standaard wastafels
      Een standaard wastafel wordt los in de badkamer geplaatst en heeft dus geen onderkast. Een standaard wastafel scheelt daarom in ruimte en is vaak wat goedkoper dan een meubelwastafel. Zit jij of een ander gezinslid in een rolstoel? Dan is een wastafel zonder onderkast ideaal. Sanitairwinkel biedt daarvoor speciale rolstoelwastafels aan: deze zijn vaak wat hoger dan standaard wastafels. Heb je extra opbergruimte nodig? Dan kun je kiezen voor een extra kolomkast naast de wastafel.
    2. Meubelwastafels
      Een meubelwastafel wordt op een badmeubel (onderkast) geplaatst. Een badmeubel zorgt voor extra opbergruimte in de badkamer. Een onderkast is daarom vaak een praktische en gewenste toevoeging aan de badkamer. Je kunt op de onderkast een inbouw- of opbouwwastafel plaatsen. Een inbouwwastafel sluit naadloos op de onderkast aan, wat er erg strak en net afgewerkt uitziet. Een opbouwwastafel wordt op een badmeubel geplaatst. Hiervoor heb je nog wel een blad nodig om bovenop de onderkast te plaatsen. Waskommen vallen ook onder opbouwwastafels.

Daarnaast zijn er ook onderbouw wastafels: dit type wastafels wordt onder een plank geplaatst (met als voordeel dat je geen opstaande rand hebt en de wastafel volledig is weggewerkt).

Uitgebreid assortiment wastafels

In totaal heeft Sanitairwinkel ruim 5000 wastafels in het assortiment. Er worden verschillende soorten wastafels aangeboden, zo kun je kiezen voor wastafels met diverse vormen, afmetingen, kleuren en merken. Verder kun je naast wastafels ook bij ons terecht voor sifonkappen, plateaus, wastafelkranen, wastafelbladen, fonteinkasten of kun je kiezen voor een complete fonteinset.

Dubbele of enkele wastafel

Je kunt kiezen voor een dubbele of enkele wastafel. Is het in de ochtend vaak erg druk op de badkamer? Dan kan een dubbele wastafel, indien mogelijk qua ruimte, heel fijn zijn. Met een dubbele wastafel kunnen namelijk meerdere mensen tegelijk gebruikmaken van de wastafel. Je hebt daarbij keuze uit twee soorten dubbele wastafels: een compleet gescheiden dubbele wastafel, met twee kranen en twee afvoeren. Of één lange wastafel, met twee kranen en maar één afvoer. De keuze die je maakt heeft invloed op de benodigde afmetingen en het aantal kraangaten.

    1. Afmetingen
      Een dubbele wastafel is hartstikke fijn, maar neemt natuurlijk wel extra ruimte in beslag. Een dubbele wastafel is minstens 120 centimeter breed, maar kan oplopen tot wel drie meter breed. Een enkele wastafel is er al vanaf 60 centimeter. Qua diepte is 45.5 centimeter standaard, maar je kunt ook kiezen voor een dieper exemplaar: dat geeft extra opbergruimte. Let er wel op dat je genoeg ruimte voor de wastafel overhoudt om te bewegen.
    2. Kraangaten
      Het aantal kraangaten is afhankelijk van welk type wastafel je kiest. Ook het soort kraan speelt hierbij een rol. Bij een enkele wastafel heb je bij een opbouwkraan één kraangat nodig. En bij een dubbele wastafel heb je dan twee kraangaten nodig. Heb je liever een kraan aan de muur gemonteerd? Met deze inbouwkranen heb je geen kraangaten nodig, ongeacht of je een enkele of dubbele wastafel kiest.
    3. Sifonuitsparingen
      Een wastafel heeft natuurlijk een sifon nodig om nare geuren te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat de wastafel een sifonuitsparing heeft. Als je een enkele wastafel hebt voldoet één sifonuitsparing. Hetzelfde geldt voor een dubbele wastafel die uit één lange wasbak bestaat. Hen je een dubbele wastafel? Dan heb je twee afvoeren en dus twee sifonuitsparingen nodig. Als je een badmeubel onder de wastafel plaatst, heeft het aantal lades ook invloed op het aantal sifonuitsparingen. Als je vier lades wilt, dan heb je ook twee uitsparingen nodig.

Materiaal van de wastafel

Wastafels zijn in allerlei materialen te verkrijgen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en vergt zijn eigen onderhoud. Wat voor jou de juiste keuze qua materiaal is, is afhankelijk van jouw wensen en smaak.

    1. Keramiek
      Keramiek is één van de meest gebruikte materialen voor wastafels. Logisch, want keramiek is erg sterk, slijtvast, krasbestendig en duurzaam. Bovendien is keramiek niet gevoelig voor vlekken en daarom eenvoudig te onderhouden.
    2. Solid surface wastafel
      Solid surface is een relatief nieuw materiaal, maar wint aan populariteit. Solid surface is slijtvast en zeer hygiënisch, omdat vuil zich niet goed kan hechten aan het gladde oppervlak. Vlekken zijn zo makkelijk weg te poetsen. Daarnaast ziet solid surface er erg strak uit.
    3. Mineraalmarmer 
      Mineraalmarmer is relatief goedkoop en redelijk krasbestendig. Het is daarom een populair materiaal voor wastafels.
    4. Natuursteen wastafel
      Een natuurstenen wastafel is ontzettend mooi, maar heeft wel een aantal nadelen op het gebied van onderhoud. Natuursteen is namelijk erg gevoelig voor kalk en vereist daarom extra reiniging. Bovendien is natuursteen behoorlijk duur en erg zwaar, dus houd daar rekening mee tijdens het kiezen van jouw wastafel.
    5. Composiet
      Composiet lijkt op solid surface, maar is wat goedkoper. Composiet heeft ook een glad oppervlak en is daarom net zo eenvoudig te onderhouden als solid surface. Verder heeft composiet ook slijtvaste eigenschappen.

Design van de wastafel

Het materiaal bepaalt gedeeltelijk het design van de wastafel, maar de kleur en vorm spelen ook een belangrijke rol. Qua kleur kun je alle kanten op: kies bijvoorbeeld voor wit als je badkamer een tijdloze, klassieke stijl heeft en juist voor een donkere kleur, zoals zwart of antraciet, als je houdt van een moderne of industriële look. Naast verschillende kleuren, heb je ook keuze uit meerdere vormen. Bij een standaard wastafel kun je kiezen uit een ronde, ovale, rechthoekige en vierkante vorm. Meubelwastafels zijn over het algemeen rechthoekig, maar daarbij heb je wel keuze uit een strak of juist rond afgewerkte wastafel.

Wastafel voor het toilet

Je bent op zoek naar een wastafel voor het toilet? Een veel gebruikte keuze is een kleine waskom of een fonteintje. Beide zijn verkrijgbaar in tal van materialen en kleuren, met als grote voordeel dat je het toilet in een mum van tijd een compleet andere uitstraling kan geven. Heb je een klein toilet? Dan kun je kiezen voor een hoekfontein, hiermee benut je de beschikbare ruimte optimaal. Speciaal voor fonteintjes hebben we complete sets gemaakt, deze sets bestaan uit een fontein, kraan en afvoer. Bekijk ons aanbod fonteinsets.

Overige wastafel onderdelen

De wastafel zelf is natuurlijk het belangrijkste onderdeel, maar daar heb je nog een aantal onderdelen bij nodig. Je wastafel is namelijk niet compleet zonder sifon, afvoerplug en kraan. Deze worden meestal niet met de wastafel meegeleverd. Als je een opbouwwastafel kiest, zoals een waskom, dan heb je ook een blad nodig waar de wastafel- of kom op kan staan. Let hierbij ook op het overloopgat. De meeste wastafels zijn voorzien van een overloopgat, omdat je de wastafel dan vol kunt laten lopen. Als je wastafel echter geen overloopgat heeft, dan heb je een niet-klikbare waste (afvoerplug) nodig.

Hoe combineer je de juiste wastafel met een kraan?

Ylona vertelt je over de mogelijkheden op het gebied van kranen in de badkamer. Ze geeft ook tips waarmee je eenvoudig zelf de juiste producten bij elkaar zoekt.

Wastafel kopen?

De ontelbare mogelijkheden maken het lastig om de juiste wastafel te kiezen. Belangrijkste is om vooraf te bepalen wat je wilt, op basis van deze keuzes kun je in ons uitgebreide assortiment filteren om zo tot de juiste keuze te komen. Heb je alle artikelen voor jouw wastafel gevonden? Bestel ze dan bij Sanitairwinkel en profiteer van onze scherpe prijzen en uitstekende service. Kom je er toch niet uit of wil je zeker weten dat je de juiste keuze hebt gemaakt? Neem dan contact met onze klantenservice en we helpen je graag bij het samenstellen van de juiste wastafel. 

Advies voor je nieuwe wastafel

Wil je professioneel advies voor je nieuwe wastafel? Of wil je het product toch in het echt zien? Kom langs in een van onze winkels en onze specialisten helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Laat je inspireren tijdens een bezoek aan een van onze showrooms: bekijk hier de dichtstbijzijnde showrooms.

Test omgeving
Test omgeving